Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne - blog o tematyce kulinarnej w którym zamieszczane są tylko najlepsze przepisy.

11.12.2005

Kremówki

Składniki:
ciasto
- 30 dag mąki
- kostka margaryny
- 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
- szczypta soli
krem
- 1/2 litra mleka
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- kostka margaryny
- 1/2 kieliszka wódki lub rumu
Wykonanie:
Ciasto: zagnieść ciasto i pozostawić w lodówce na kilkanaście godzin.
Podzielić na dwie części, rozwałkować. Piec w dwóch blachach (26 x 40 cm), w temperaturze 250?C, około 15 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 200?C i dosuszać blaty przez 5 - 10 minut.
Zdejmować ostrożnie - ciasto jest łamliwe !

Krem: ugotować budyń w następujący sposób : odlać pół szklanki mleka, wymieszać w nim dokładnie żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Resztę mleka zagotować, dodać wcześniej przygotowane mleko z resztą składników i mieszać aż do zagotowania.
Budyń wystudzić.
Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżeczce budyniu, ciągle ucierając, dodać pół kieliszka wódki lub rumu.
Gotowym kremem przełożyć ciasto, włożyć do lodówki, aby stężało.